fbpx

Forstå dit barns søvncyklus

Vi med små børn kender nok alle sammen det fokus vi kan have på vores børns søvn, når vi er bange for at de sover for lidt, for meget eller forkert. Men hvordan sover børn egentlig?

Hos både børn og voksne er søvnen inddelt i cyklusser. Et barns søvncyklus er væsentlig kortere end en voksens, som tager ca. 1,5 time, mens et lille barns søvncyklus varer omkring 40-50 minutter. Hver cyklus har 4 faser, som gentages x antal gange gennem den tid, vi sover.

Det er altså det, som er på spil, når barnet, oftest 0-1 år, vågner efter 45 minutter – da er barnet igennem sin søvncyklus, og for at sove videre skal det starte med en ny søvncyklus, hvilket er svært for nogle børn. Hvis ens barn har svært ved at fortsætte ind i en ny søvncyklus, og måske derfor kun sover korte lure, kan vi hjælpe barnet ved f.eks. at være opmærksom på, hvornår søvncyklussen er til ende og så være klar til at berolige barnet, nynne lidt, lægge en rolig og tung hånd på barnets krop, så barnet mærker, at alt er godt. Jeg kan trygt sove videre.

Fase 1
Let indsovning, barnet kan let vækkes, spjæt. Ca. 10 minutter.

Fase 2
Barnet sover, men let, ingen øjenbevægelser eller drømme. Ca. 10 minutter

Fase 3
Barnet sover dybt og er sværere at vække. Ca. 10 minutter

Fase 4
REM-søvn også kaldet drømmesøvn. REM-søvnen kan hurtigt afbrydes, da den er lettere. Her misser barnet med øjnene, der ses stillingskift, søgen efter bamse, sutteklud, sut etc. Ca. 20 minutter.

Uregelmæssig søvn hos spædbarnet

Et spædbarn sover i op til 18 timer i døgnet. De fleste spædbørn sover dog ikke mere end 2-4 timer i træk om dagen og natten de første uger i deres liv. Det betyder, at spædbarnet får en masse søvn, dog ofte uregelmæssigt. Og det betyder også, at forældrene får en uregelmæssig døgnrytme.

Søvnmønster vs. alder

6-8 uger
Nu begynder barnet at sove kortere om dagen og længere om natten. De fleste spædbørn skal dog stadig have mad i løbet af natten. REM-søvnen afkortes, og der er længere perioder, hvor de ikke er i REM-søvn.

1-4 måneder
Her sker den største stigning i sammenhængende søvn. En undersøgelse viser, at i løbet af denne periode, er barnet i stand til at sove 8,4 timer sammenhængende.

4-6 måneder
Nu begynder de fleste børn at sove imellem 8-12 timer om natten. Nogle børn før, andre børn senere.

1 år
Man ved, at 72% af børnene i gennemsnit sover 8 timer om natten og fra 1,5 til 2-års alderen begynder den mere regelmæssige søvnrytme.

Hvad betyder det at sove igennem?

Der findes om sådan ikke nogen helt klar definition på, hvornår barnet sover igennem om natten, men hyppigst er det:

Sove fra midnat til kl. 5

Sove 8 timer

Sove fra kl. 22.00 til kl. 6.00 (eller hvad er passer bedst ind i din familie)

Husk det er forskelligt fra barn til barn, hvornår det begynder at sove sammenhængende. De største ændringer sker frem til barnet er 4 måneder gammelt. Derefter er det en mere langsom stigning i hvor lang tid de sover sammenhængende til de når 1-års alderen.

Har du en bekymring eller en udfordring med dine børns søvn er du meget velkommen til at kontakte din lokale koordinator og få et godt råd eller få hjælp til at komme igennem jeres søvnudfordringer.

Menu