fbpx

Søvnudfordringer hos lille barn – sådan hjalp vi familien

Søvn er ofte et tema, hos især de familier med mindre børn, vi møder i Folkekirkens Familiestøtte. Her fortæller koordinator Line Neve Christensen om, hvordan vi greb et Forældrevens-forløb an til en familie med et mindre barn med søvnudfordringer

For nylig havde vi en familie med en pige på et år, som kun kunne sove i slyngevugge i stuen og samtidig vågnede ved den mindste lyd. Det tog også lang tid at putte hende, og hun havde flere opvågninger. Forældrene ønskede at få datteren til at sove i barnevogn i dagtimerne, og de havde prøvet mange forskellige ting, uden at det var lykkedes. Derfor valgte de nu at få hjælp af Folkekirkens Familiestøtte.

Sådan startede forløbet

Når vi bliver kontaktet af en familie, der gerne vil modtage vores støtte, tager jeg som koordinator altid ud og besøger familien til en indledende samtale. Her taler vi både om, hvad der går godt i familien, og hvad der bøvler. Vi taler også en masse om familiens værdier. På den baggrund beslutter vi os for, hvordan vi skal arbejde videre med familiens problematikker.

Når vi møder familier, har vi altid fokus på deres ønsker og værdier. Vi kan give nogle nye perspektiver og ideer til, hvordan de kan lykkes med deres ønsker, men vi lytter altid til forældrenes værdier først og fremmest. På den måde har forældrene sig selv med, og det kan børnene mærke.

Nogle gange ved familien selv på forhånd, hvad de gerne vil have hjælp til, og nogle gange ved de bare, at de ønsker en form for forandring, og så hjælper jeg dem med at finde den røde tråd.

I denne familie var det klart for forældrene, at de gerne ville have hjælp til datterens søvn. Ud fra vores samtale aftalte vi et mål om, at datteren skulle begynde at sove i barnevognen. Herefter holdt vi et matchmøde med den frivillige forældreven, som jeg tænkte, ville passe rigtig godt ind i familien.

Forældrevennens rolle og redskaber til familien

Forældrevennens rolle i familien er at hjælpe med at sætte handling på familiens ønsker. Forældrevennen kan også bidrage med nye perspektiver og ideer, altid med respekt for familien værdier og ønsker. Og nogle gange handler det om at arbejde med nogle konkrete redskaber.

I denne familie præsenterede vi bl.a. idéen om en handleplan for, hvordan forældrene ville reagere, når datteren blev ked af det. Den plan var forældrene selv med til at lægge, så den kunne tage udgangspunkt i deres værdier. Jeg kan huske, at forældrene sagde, at det, at de havde nogen at drøfte det med, gjorde dem sikre nok til at afprøve det, og den sikkerhed, tror jeg, datteren kunne mærke, for der gik ikke ret lang tid, før hun sov sin lur i barnevognen.

Vi præsenterede også en kuffert med neddroslende aktiviteter, som kunne bruges før sovetid. F.eks. sangbøger, en sansebold som kunne bruges til massage på ryggen mm. Kufferten kunne også være brugt til et lidt større børn – hvor man måske i stedet kunne bruge fortælleterninger eller tegnetavle som neddroslende aktivitet.

Hvordan foregår det?

Ofte oplever vi, at der ikke skal meget mere end et lyttende øre og nogle få indspark til, før forældrene selv begynder at skabe forandringerne. Det skete også med forældrene i denne familie. Det, at familien havde forældrevennen på sidelinjen, gjorde, at de pludselig fik mod til at afprøve nogle af de ting, vi havde snakket om.

Undervejs havde vi også fokus på forældrenes styrker. Det handler om at gøre mere af det, der rent faktisk virker, for det er der altid noget, der gør. Og det kan være godt for selvtilliden at få øje på de ting, når man føler, man er kørt godt og grundigt fast. Forældrene her var f.eks. gode til at se vigtigheden af rutiner for datteren, og det var med til at give hende en god rytme, da hun skulle flyttes ud i barnevognen.

Undervejs har jeg som koordinator også samtaler med familien og forældrevennen om, hvordan det går, så vi sikrer fremskridt og succesoplevelser. Målet er, at familien får fornyet ro og energi til selv at arbejde videre med søvnen.

Hvad er succeskriteriet?

Fordi børn gennemgår udvikling hele tiden, vil der med jævne mellemrum være søvnproblematikker omkring små børn i en familie. Der er mange ting, der kan påvirke søvnen – også for lidt større børn. Derfor er succeskriteriet heller ikke, når vi hjælper en familie med søvnproblematikker, at barnet efterfølgende skal være en ”super-sover”. Succeskriteriet er derimod, at forældrene føler sig afklarede og handlekraftige omkring deres værdier i forhold til den pågældende problematik, og at de har fået nogle redskaber med sig, som de kan bruge, når der næste gang bliver søvnproblemer.

Du kan bl.a. læse mere om søvn her

Synes du også det lyder spændende med en Forældreven, kan du kontakte den koordinator, der er i dit lokalområde her

Menu