fbpx

Jeg er blevet bedre til at håndtere konflikter med min søn

At håndtere konflikter med børn kan være en udfordring. Karsten, som er alenefar til en søn på 10 år, havde svært ved at sætte grænser for sin søn og skabe et fortroligt rum for gode samtaler og fælles aktiviteter. Han søgte derfor hjælp hos Folkekirkens Familiestøtte

”Jeg stod over for nogle udfordringer med min søn. Det her med at sætte grænser og være vedholdende. F.eks. ved sengelægning eller med at få ham i bad, hvor det tit endte i høje diskussioner. Jeg følte en afmagt, og så kom han så ikke i bad den dag eller var lidt for længe oppe den aften. Så jeg søgte noget rådgivning og nogle værktøjer, jeg kunne bruge til at gøre det lidt lettere for mig og for ham selvfølgelig,” fortæller Karsten.

Karsten kontaktede først PPR i sin kommune, som henviste ham videre til Folkekirkens Familiestøtte. Sammen med den lokale koordinator aftalte Karsten, at han skulle have en forældreven, der kunne komme i hjemmet og støtte ham i at blive bedre til at stå ved kravene til sønnen William og skabe nogle rum til mere positivt samvær.

Koordinatoren fra Folkekirkens Familiestøtte kom på besøg to gange, og sammen fik de aftalt et mål for indsatsen. Koordinatorens opgave var derefter at skabe et match til den rette forældreven fra Folkekirkens Familiestøtte. Forældrevennen blev Anna, fordi Anna havde erfaring med at arbejde med børn i skolealderen og både fagligt og personligt kunne være med til at støtte Karsten med det konkrete mål og give sparring til Karsten om, hvordan han kunne skabe sig nogle flere rum for et positivt samvær, og hvordan man kan håndtere konflikter med børn. Eventuelt kunne Anna også deltage i nogle af aktiviteterne i opstarten.

Fokus på fælles aktiviteter
William er hos Karsten hver anden uge fra onsdag til mandag. De fem dage, hvor William var hjemme hos Karsten gik med computerspil og konflikter, så et af målene i forløbet var derfor at få William og Karsten i gang med nogle fælles aktiviteter. Til en start kom Anna hver anden onsdag, hvor de tre lavede mad sammen og spiste sammen. Det var nemlig en udfordring for Karsten at få William til at komme til bordet for at spise, og det endte stort set altid med, at William spiste foran computeren.

”Når der har været konflikter, så er vi blevet bedre til at få sat nogle ord på. Det har været svært for mig før hen.”

I starten var William modvillig, men det var en hjælp for Karsten, at Anna kunne bakke ham op fra sidelinjen i at stille krav til William om at være med og byde ind med positivt samvær, så det blev rart og trygt for William at være med. Efter et stykke tid begyndte William at synes, at det var hyggeligt at lave mad sammen. Derudover købte Karsten en trampolin og et fodboldmål, så de to kunne få nogle flere aktiviteter at lave sammen, og det har gjort det nemmere at motivere William til at rejse sig fra computeren.

”Mit indtryk er, at han faktisk har nydt, at vi har lavet noget sammen,” fortæller Karsten, der også føler, at samværet og samtalerne mellem de to er blevet bedre, efter at der er kommet fokus på mere positivt samvær.

”Når der har været konflikter, så er vi blevet bedre til at få sat nogle ord på. Det har været svært for mig før hen, men det er blevet meget bedre, og det hjælper også ham, at vi begge to får sat nogle ord på, hvordan vi har det,” fortæller Karsten.

Forberedelse og vedholdenhed har gjort det nemmere at håndtere konflikter
Konflikterne var det helt store problem i familien, fordi William reagerede voldsomt på kravene, og Karsten ofte gav op.

Karsten og Anna havde nogle gode snakke om det, og Anna præsenterede Karsten for nogle værktøjer, som han kunne bruge, når konflikterne opstod. Bl.a. at det var en god ide at forberede sig mentalt på en eventuel konflikt.

”Hun har lært mig at forberede mig lidt på, hvad der kan ske, inden jeg går ind til ham. Jeg forbereder mig ved, at jeg tænker over, hvad jeg regner med, at han vil sige, og hvad jeg så kan sige. Det kan jeg mærke, der gør det nemmere for mig at håndtere situationen og bevare roen,” siger Karsten.

Derudover har han fået lært en god metode til at være vedholdende, når han stiller krav.

”Jeg har arbejdet meget med at få ham i bad. Jeg har sat mig ind på hans værelse og sagt, at nu skal han i bad, hvor han så siger, at det gider han ikke. Men så har jeg efter Annas råd og vejledning gentaget mig selv stille og roligt. Det er jeg blevet ved med igen og igen. Til sidst bliver han træt af det, og så går han i bad. Det er en af de ting, som er blevet meget nemmere,” siger Karsten.

”Jeg føler, at jeg er blevet bedre til at håndtere de her situationer, når de opstår, og er blevet bedre til at se fremad og kunne forudse tingene, og det giver mig en ro at kunne forberede mig lidt mentalt, inden de her situationer.”

Har fået redskaber at arbejde videre med
”Jeg føler, at jeg er blevet bedre til at håndtere de her situationer, når de opstår, og er blevet bedre til at se fremad og kunne forudse tingene, og det giver mig en ro at kunne forberede mig lidt mentalt, inden de her situationer.” siger Karsten om hvordan han nu håndterer konflikter med sin søn.

Karstens forløb med Folkekirkens Familiestøtte er for nylig afsluttet. Karsten føler, at han har fået nogle redskaber at arbejde videre med, og han ved, at han kan kontakte Folkekirkens Familiestøtte igen, hvis han får brug for mere sparring og støtte.

”Jeg er ikke kommet i mål, men jeg har rykket mig et stykke. Jeg føler, at jeg har fået nogle forskellige ting med, som jeg ikke lige selv havde tænkt på. Så det har været en øjenåbner. Folkekirkens Familiestøtte er en god støtte, hvis man ikke lige har nogen omkring sig, man kan snakke med om opdragelse eller ikke føler, man vil blande andre ind i. Det har i hvert fald betydet meget for mig. Det har været rigtig godt,” slutter Karsten.

Karsten har valgt at være anonym af hensyn til sin familie. Derfor er navnene i artiklen ikke personernes virkelige navne, og billedet er et modelfoto.

Har du også brug for sparring til at håndtere konflikter med dine børn eller anden sparring til at få en god hverdag i din familie, så læs mere om at få en forældreven her eller kontakt din lokale koordinator, som kan fortælle mere eller give dig et godt råd med på vejen.

Menu