Dit barn har brug for både nærvær og struktur
Børn har brug for både klare rammer og grænser og masser af kærlighed for at trives og udvikles. Få her et bud på, hvordan du skaber en hverdag med både nærvær og struktur
De fleste af os er optaget af at give vores børn det bedste med hjemmefra, så de kan klare sig ude i den store verden, når de på et tidspunkt flyver fra reden. Men mon ikke mange af os indimellem ville ønske, at vi kunne finde den helt rigtige opskrift på, hvad det er, vi skal huske at give vores børn med?
Professor i socialpsykologi og tidligere formand for Børnerådet, Per Schultz Jørgensen, giver i sine bøger: ”Styrk dit barns karakter” og ”Robuste børn” sit bud på, hvad et barn skal have med sig fra sin barndom og opdragelse for at få et godt liv. Nemlig struktur og nærhed. Her i artiklen får du en forklaring af, hvad han mener med struktur og nærvær
Struktur og nærvær
Struktur skal forstås som de rammer, der er i en families hverdag, herunder regler, traditioner, faste normer og pligter. Det vil sige, at du som forældre bør være tydelig i dine krav og forventninger til dit barn, og samtidig sætte nogle klare rammer for jeres hverdag: hvem gør hvad hvornår.
Nærvær skal forstås som de følelsesmæssige bånd familien har til hinanden, herunder særligt tilknytningen mellem barn og forældre. Det vil sige, at du som forælder bør være nærværende, anerkendende, inddragende og dialogorienteret.
Læs også om hvordan du laver en strukturtavle til at give dit barn overblik over hverdagen
Barnet bliver mere harmonisk og socialt kompetent
I de familier, hvor der både er nærhed og struktur, skabes et trygt hjem med en høj grad af omsorg, støtte og kærlighed. Forældrene forsøger at forstå deres børn, og de tager børnenes interesser og problemer alvorligt. De skaber struktur i familien med klare normer, værdier og forventninger til børnene. De ser børnene som en del af fællesskabet, hvor alle forventes at bidrage og tilpasse sig. Summa summarum, de formår at skabe en balance mellem den kærlighed, som alle har brug for og de krav, som er nødvendige for, at barnet kan opbygge en stærk karakter.
Der er mange fordele ved at møde sit barn med både nærvær og struktur; barnet bliver grundlæggende sundere, mere harmonisk og mere socialt kompetent. Desuden har barnet fået et godt afsæt for selv at skabe en sund og stærk familie og for generelt at udvikle sig positivt i sit voksenliv.
Læs om 4 gode grunde til at være nærværende med dit barn
Giv jeres hverdag et hurtigt tjek
Hvis du oplever, at dit barn ofte er grænsesøgende, vred, har kort lunte, har søvnproblemer eller har nemt til tårer, kan det være fordi, barnet har brug for, at du som forælder er mere tydelig eller mere nærværende. Konkret kan du give jeres hverdag et hurtigt tjek og se på, om jeres hverdag er:
- Forudsigelig – at barnet ved hvad der skal ske hvornår
- Rolig – at hverdagen ikke er for travl og hektisk
- At du har forventninger til dit barn, som passer til dets alder
- At I har tid sammen, hvor barnet fx i 10 min har din fulde opmærksomhed
Læs om Lone, der har fået hjælp til en bedre putning af sine børn
Har du brug for sparring til familielivet, så tag fat i din lokale koordinator som gerne giver et godt råd eller hjælper dig videre.
Kategorier
- Barselscafé
- Det siger andre
- Evaluering
- Evalueringslink
- Faglig viden
- Familieliv
- Film
- Folkekirken
- Forældreven
- Foredrag
- Friluftsliv
- Frivillig
- Graviditet
- Inspiration
- Koordinator
- Koordinator i Herning
- Landingpages forløb
- Opdragelse
- Parforhold
- Presse
- Samarbejde
- Skærmvaner
- Skilsmisse
- Smag på kærligheden
- Stillingsopslag
- Tilmelding
- Udviklingskonsulent i Folkekirkens Familiestøtte
- Uncategorized