fbpx

Brug en strukturtavle til at få overblik over hverdagen

Børn elsker struktur og har brug for at vide, hvad der skal foregå i deres hverdag. Få her en ide til, hvordan du kan hjælpe dine børn med at overskue hverdagen med en strukturtavle

”Jeg vil kun hentes af far,” siger den 4 årige i børnehaven og nægter at tage sin jakke på. ”Jeg VIL puttes af mor”, siger den 6 årige og nægter at gå i seng.  Kender du situationerne? Dem hvor børnene bliver overraskede og frustrerede over, at tingene ikke lige var som forventet. Mange børn har brug for at være forberedt på, hvad der skal ske og med hvem i løbet af dagen.

En metode til at skabe et bedre overblik over hverdagen for både børn og voksne kan være at lave en strukturtavle, hvor hele familien har overblik over dagens og ugens aktiviteter.

Hvad er en strukturtavle
Tavlen er delt ind med et felt til alle ugens dage. Der er lavet en række billeder af ugens/dagens aktiviteter. Billederne skal vise, hvad der skal foregå, hvornår det skal foregå og med hvem. En lille farvet magnet viser, hvilken ugedag vi er kommet til. Man kan også bruge et whiteboard og tegne eller skrive, hvad der skal ske, alt efter, hvor gamle børnene er.

Hvor detaljeret skemaet skal være, er lidt en ”smagssag”, og det vil derfor være op til jeres familie at finde frem til det, som passer bedst for til jer. I en familie er det måske vigtigt, hvem der henter i børnehaven, og i en anden er det måske vigtigt at vide, hvilke aftener far ikke er hjemme.

Hvorfor skal man lave en strukturtavle
Tavlen er med til at skabe genkendelighed og fastholde rutiner, og det er der mange børn, som trives godt med, selvom det måske nogle gange kan virke lidt kedeligt for os voksne. Tavlen kan på den måde være med til at holde os voksne lidt mere fast på at få skabt den genkendelighed og de rutiner, som vores børn har brug for. På den måde kan tavlen støtte både børn og voksne.

Koordinator Anne Marie Nedergaard fortæller her, hvad man kan få ud af at bruge en strukturtavle.

”Jeg oplever ofte, at børnene finder ro ved at kunne støtte sig op af et skema. Hvornår er det nu bedstemor henter mig i børnehaven? Hvornår må jeg have en legeaftale med hjem til mig? Og hvilken dag bliver jeg hentet tidligt i børnehave? Sådanne spørgsmål kan fylde for børnene, men når de har lært at se på tavlen, så finder de selv svaret.”

En forælder fortæller
Lone, som er mor til to drenge i børnehavealderen, syntes eftermiddagene var frustrerende og kaotiske, og efterspurgte derfor hjælp hos Folkekirkens Familiestøtte til en god eftermiddagsrutine, når hun havde hentet sine børn fra børnehaven.

”Jeg skubbede det lidt foran mig, når drengene skulle hentes i børnehaven. Jeg viste ikke helt, hvad jeg skulle stille op, eller hvordan jeg skulle gribe det an, når jeg havde fået dem hjem. Jeg spekulerede, imens jeg kørte i bilen, og det kunne lidt tage pusten fra mig. Så når vi kom hjem tænkte jeg: Skal vi lege lidt? Hvornår mon de bliver sultne? Hvornår skal vi lave aftensmad?”

Strukturtavle som redskab til mere overblik
Koordinatoren foreslog bl.a., at Lone skulle lave en strukturtavle for at skabe forudsigelighed og struktur, når familien kom hjem. Og da tavlen var lavet, og børnene havde lært at forstå den, fik familien nogle bedre eftermiddage.

”Alle dage, gøremål og rutiner er sat ind i strukturtavlen. Det giver en ro og et overblik. Det er rart at vide, at når jeg kommer hjem, så ved jeg, hvad vi skal gøre. Efter vi fik den plan for eftermiddagene lavet, har det givet luft til, at jeg kan være noget for begge mine drenge,” fortæller Lone.

Læs artiklen om Lone, der fik hjælp til at få aftener med ro frem for kaos

Sidegevinst
Ud over det helt grundlæggende overblik, som strukturtavlen kan give, så er det koordinator Anne Marie Nedergaards oplevelse, at man også får en ekstra bonus, når man bruger strukturtavlen.

”Når man som familie bruger strukturtavlen kommer der også en systematik omkring det at få en stund hver dag, hvor man lige hører om dagens forløb og gennemgår morgendagens program. Tavlen er på den måde med at skabe en stund med nærvær mellem børn og voksne. ”

Læs mere om at få en forældreven

Menu