fbpx

En teenager i huset – sådan hjælper du ham/hende godt på vej

Hvis du er forælder til en teenager, kender du det sikkert godt. Store følelsesudbrud, glemte aftaler og en ny tilgang til dig som forælder, hvor du den ene dag er den værste på jorden og den næste dag verdens bedste.

Virkeligheden er, at din teenagers hjerne er på overarbejde, og at der er fire nye evner, som han eller hun er i gang med at udvikle. Nemlig ansvar, empati, problemløsning og selvregulering af følelser. Og den udvikling går sjældent stille for sig.

Når børn kommer i puberteten, kan du kan stadig være sammen med dem på en måde, hvor du har positiv indflydelse på adfærd, trivsel og udvikling. Din teenager har i den proces stadig brug for en tydelig voksen, men du skal tænke opdragelse på en ny måde. I stedet for at du altid ved, hvad der er rigtigt og forkert, må du være den unges ”sparringspartner”, som giver feedback på det, han/hun gør og siger, ud fra dit kendskab til ham/hende som menneske og dine egne værdier.

Hvis du vil forstå, må du stille nysgerrige spørgsmål og ikke gøre dig til dommer. Som sparringspartner må du derfor stille åbne og interesserede spørgsmål. Du skal spørge konkret, bede om eksempler, spørge ind til detaljer og gerne bruge din teenagers egne ord. Du kan godt fortælle, hvad du selv ville have gjort, men uden at give udtryk for, at det er den eneste rigtige måde. På den måde viser du interesse og tillid, og det er med til at hjælpe din teenager på rejsen mod at blive et selvstændigt voksent menneske. Hvis du gerne vil være teenagerens fortrolige og ikke bare den pinlige forældre, kræver det en stor investering af tid og opmærksomhed i jeres relation.

3 gode råd til dig som forælder

  1. Tag den unges mål og ønsker alvorligt. Nogle gange vil du tænke, at din teenagers ønsker er naive, urealistiske, i strid med dine værdier eller lignende. Men teenagere har behov for at danne og mærke sine egne meninger og følelser. Og når du spørger interesseret ind frem for at grine eller afvise, hjælper du din teenager til at tro på sig selv og blive mere selvstændig.
  2. Giv plads til at den unge kan reagere. Du vil sikkert ofte opleve, at din teenager reagerer meget voldsomt, men følelserne skal have plads, før de kan dæmpes, så undgå at reagere på følelsesudbruddene med at tale dem ned med f.eks. ”Det er da ikke noget at blive så sur/ked af det over,” men vent i stedet med at tale videre, til den unge er kølet lidt ned. De voldsomme følelsesudbrud er en del af at være teenager.
  3. Hav tillid til din teenager. Jo mere du bekymrer dig og forsøger at kontrollere teenageren, jo mere vil han/hun lukke af, og jo oftere vil han/hun lyve for jer. Sæt jeres grænser, men forsøg ikke at bestemme over ham og hans personlige valg. Tillid giver ansvar og selvstændighed.
Menu