Tag dine børn med i køkkenet
Når børn hjælper med madlavningen lærer de at hjælpe til, maden smager bedre og så styrker det fællesskabet i familien. Men hvad kan børn i forskellige aldre egentlig hjælpe med?
“Jeg kan ikke lide det!”, “Jeg vil hellere have noget andet!” og “AD”. Er det sætninger du hører ved spisebordet hjemme hos jer? Så kan det være en god ide, at du tager dine børn med i køkkenet og lader dem deltage i madlavningen. Den mad, man selv er med til at lave, smager nemlig meget bedre, end den mor eller far har lavet. Faktisk har det både den fordel at børnene lærer at hjælpe til, og I kan få et meget hyggeligere måltid sammen. Og det allerbedste er, at det styrker jeres fællesskab i familien.
Det er en god idé at tage børnene med i køkkenet så tidligt som muligt. De skal naturligvis have en vis alder, før de må begynde at snitte grøntsager. Men de er aldrig for små til at hjælpe med at bage boller. Man kan starte med at forklare, hvad man gør, så børnene er med i processen. Og når de er store nok, kan de hjælpe med at hælde opmålte ingredienser i, så de også føler, de har været med til at lave maden.
Her er nogle forslag til, hvordan børnene 0-6 år kan være med i køkkenet:
Baby
Når du har en baby, kan du tage barnet med i køkkenet og lade det ligge på et tæppe eller sidde i en stol. Det er en sanseoplevelse at lytte til lydene og dufte maden. Giv evt. babyen en grydeske og en tom skål, som baby kan røre i. Hvis du bager, kan baby få en klump dej at have mellem fingrene.
Tumling (vuggestue/dagpleje)
Barnet kan mere end man lige tror. Du kan putte noget lunken vand i en skål og lade din 2-årige skylle nogle grøntsager, som I efterfølgende putter sammen i salaten, når du har skåret dem ud.
Børnehavebarn
De 3-5-årige elsker at sætte deres præg på maden, så lad barnet pynte pizzaen, slå æg ud og skære bløde grøntsager ud til salaten. Lad også barnet sætte på bordet, rydde af og sætte i opvaskemaskinen sammen med dig. Det er nu, de gode vaner grundlægges og derfor vigtigt, at barnet ved, at opgaverne er en del af familiefællesskabet.
Skolealder
Hvis skolebarnet har været vant til at være med i køkkenet, er det snart klar til at lave en hel ret selv. For at give barnet medbestemmelse i køkkenet, kan du spørge barnet til råds om hvilke retter, der skal på jeres evt. madplan. Det styrker selvtilliden. Og når der skal laves madplan, så kig i kogebøger sammen og lad barnet finde en ret, som hun/han vil lave på sin maddag. Hjælp evt. barnet med at lære at afkode en opskrift. En nem ret, der er god at starte med, er en omelet.
Og husk så også følgende:
- Tag ikke børnene med i madlavningen, når du selv er træt! For det tager længere tid og kræver overskud. Start eventuelt i en weekend, hvor der er mere tid og overskud.
- Lad barnet være medbestemmende på retten og hvad der skal i. Det øger selvtilliden, at lade barnet deltage i beslutningsprocessen – også selv der er blevet rørt nok i gryden eller der er nok løg i lasagnen.
- Sørg for at opgaverne er veldefinerede, som børnene kan løse en ad gangen, som f.eks. slå et æg ud, skære agurken i skiver eller smelt smør i en kasserolle.
- Det er forbudt at skælde ud i køkkenet! Du må gerne forklare og vejlede. Og det er helt ok, hvis osten ligger i klumper på pizzaen og der er lidt rustikke agurker i salaten. Oplever børnene succes i køkkenet, får de lyst til at lave mere.
Og til sidst – det skal være sjovt, at være i køkkenet. Man må gerne snakke med italiensk accent, når man bager pizza, vende pandekager i luften og lave en flot borddækning på en kedelig onsdag. Dermed ikke sagt, man ikke skal tage madlavningen seriøst, men det skal ikke altid være så alvorligt.
God arbejdslyst i køkkenet!
Kategorier
- Barselscafé
- Det siger andre
- Evaluering
- Evalueringslink
- Faglig viden
- Familieliv
- Film
- Folkekirken
- Forældreven
- Foredrag
- Friluftsliv
- Frivillig
- Graviditet
- Inspiration
- Koordinator
- Koordinator i Herning
- Landingpages forløb
- Opdragelse
- Parforhold
- Presse
- Samarbejde
- Skærmvaner
- Skilsmisse
- Smag på kærligheden
- Tilmelding
- Uncategorized