fbpx

Månedens Forældreven – januar 2022

Hvem er de frivillige hos Folkekirkens Familiestøtte, og hvorfor har de valgt at være frivillig her? Det kan du blive klogere på her, hvor vi præsenterer månedens Forældreven. Som frivillig forældreven arbejder man ud fra en konkret målsætning, som vi har sat sammen med familien, og vi sparrer løbende med både familie og den frivillige.

Denne måneds Forældreven er Emmy Haahr

Hvilken baggrund har du?
Jeg er født på landet på en gård, hvor jeg er vokset op i et frit og trygt hjem rodfæstet i det kirkelige – min mor var organist i to kirker. Min familie var funderet i en meget udadvendt kristendom præget af stor samhørighed og hjælpsomhed blandet gårdene og landsbyen i det hele taget. En tryg baggrund vil jeg sige. Vi fik det ind med modermælken at man skal være noget for andre og tænke ud over sig selv. Når vi slagtede gris til jul blev der altid slagtet to grise og så måtte min søster og jeg cykle ud med små pakker til de familier, som ikke havde så meget. Det var helt naturligt for os, at det var sådan man gjorde – det var i hvert fald sådan at vi gjorde. Så har jeg været på gymnasiet og bagefter i London som aupair, hvor jeg fandt ud af, at jeg ville læse teologi. Egentlig troede jeg at jeg ville læse engelsk og dansk, men så fandt jeg alligevel ud af, at jeg gerne ville være præst og det har jeg været i næsten 40 år.

“Det handler om at spore sig ind på, hvad der er behovet og hvordan man bedst muligt kan hjælpe og støtte”

Hvorfor er du frivillig hos Folkekirkens Familiestøtte?
Jeg blev så glad da I ringede og spurgte om jeg ville være med. Jeg vil rigtig gerne være vendt ud mod mennesker, være noget for andre og hjælpe til, hvor jeg kan. Så det var jo en dejlig mulighed at blive frivillig hos Folkekirkens Familiestøtte. Alle de medmenneskelige relationer fra præstejobbet var pludselig væk, da jeg gik på pension – jeg skulle ikke længere ud og tale med dåbsfamilier, efterladte i forbindelse med dødsfald, konfirmander om deres glæder og sorger.. Jeg skulle pludselig bare gå her, så jeg blev så glad da I ringede og bød mig ind i det fællesskab som det er at være frivillig i Folkekirkens Familiestøtte.

Hvorfor giver det mening for dig at være forældreven?
Det giver mening at kunne gøre en forskel for en familie – at kunne være der for dem og spore sig ind på, hvad der er behov for i lige præcis den familie eller hos det menneske. Jeg har noget godt med mig i bagagen fra mit præstearbejde, for det handler jo virkelig om at spore sig ind på, hvad der er behovet og hvordan man bedst mulig kan hjælpe og støtte – skal jeg sige noget eller skal jeg bare lytte? Det giver rigtig god mening for mig at have rollen som forældreven.

Hvad laver du som forældreven?
Først og fremmest lytter jeg og ser det menneske som jeg møder – jeg kommer hos et ægtepar med to børn og en enlig mor med ét barn. Det er forskelligt hvad jeg skal i de to familier. Hos den enlige mor handler det meget om at lytte og høre, hvad hun har at fortælle om, hvad hun gør af fremskridt ift. at se på sig selv som enlig mor og se hende, som den hun er. Hos ægteparret må jeg gerne komme med forskellige indspark ift. det de siger. Man skal passe på ikke at give for mange gode råd og tror at man ved det hele – man skal virkelig overveje, hvad man byder ind med også ift. hvad familien kan overkomme at nye tiltag. Det kræver noget af forældrevennen – men det er en dejlig udfordring.

Menu