fbpx

Hjælp dit barn til god opførsel online. 5 gode råd

God opførsel online er noget børn og unge har brug for at lære. Og det er os forældres ansvar at hjælpe og guide dem. Få her fem gode råd til, hvordan du kan hjælpe dine børn

Børn og unge i dag er det, vi voksne ynder at kalde digitalt indfødte. Men selvom børnene har helt styr på at dele, like og uploade, så har de brug for deres forældres guidning, så de undgår at komme ud i noget, som er ubehageligt, eller hvor enten de selv eller andre føler sig mobbet eller udleveret.

Jonas Ravn, projektleder hos Center for Digital Pædagogik, der også holder oplæg for børn og unge om sociale medier og digital dannelse fortæller, at digital mobning er blevet en udfordring på de danske skoler på højde med mobning i skolegården. Men internettet, og især sociale medier som Facebook og Instagram, er også stedet, hvor børn og unge plejer og udvider deres sociale fællesskaber.

”Sociale medier har en kæmpestor betydning for unge i dag, for det er måden, man fastholder kontakten til alle de mennesker, man mødt i sit liv”, siger Jonas Ravn.

Ekspertens gode råd til forældre

Vi har bedt Jonas Ravn komme med nogle bud på, hvad vi forældre kan gøre, for at hjælpe vores børn til at lære god opførsel på nettet.

  1. Vis interesse og giv anerkendelse. Børnenes digitale liv er en del af deres liv, som kræver opmærksomhed og anerkendelse på lige fod med, at vi som forældre også viser interesse for f.eks. guitartimer, fodboldtræning og spejder. Vis interesse så tidligt som overhovedet muligt og fasthold interessen op gennem opvæksten. Jonas Ravn uddyber dette: ”Vi kan se, også på vores skolebesøg, at børn er mere tilbøjelige til at gå til forældrene, hvis forældrene har vist interesse for det, der sker online.
  2. Lav regler, og hvis de ikke virker så lav dem om. Forældre kan være bange for at virke gammeldags og mindre forstående, hvis de begynder at lave regler. Det er dog en af de helt store misforståelser, når det kommer til børn og sociale medier.
  3. Skærmtid er ikke bare skærmtid. Ifølge Jonas Ravn kommer mange forældre udelukkende til at fokusere på, hvor længe barnet har siddet foran skærmen i stedet for at kigge på, hvad barnet egentlig laver. Han anbefaler, at man som forældre kigger mere på, hvad de laver på skærmen i stedet for bare at sige: ”Du sidder for meget foran skærmen, det er ikke godt for dig”.
  4. Din guldklump kan også mobbe. Jonas Ravn møder ofte forældre, der ikke tror på, at deres barn kan være en del at problemet. ”Helt almindelige, søde, dejlige velopdragne børn kommer nemt galt afsted på nettet, og det er helt almindeligt. Sådan har det altid været, børn og unge tester sig selv, men med de sociale medier har de unge måske fået muligheden for at prøve sig af på andre måder.”
  5. Vær en god rollemodel. Hvis du gerne vil lære dit barn om etik på sociale medier, handler det om at være en god rollemodel. For eksempel når man lærer sit barn, at man selvfølgeligt spørger om lov, før man deler billeder af andre. ”Hvis man selv spørger om lov, inden man deler billeder af sine egne børn på sociale medier, lærer man barnet, at det er noget, man spørger om lov til, når han i teenageårene lander i en gruppe og får lyst til at dele noget af nogen,” siger Jonas Ravn.

Vil du have hjælp til at finde gode skærmvaner hjemme hos jer og hjælpe dine børn endnu mere til god opførsel online, kan du f.eks. deltage i kursusforløbet Sunde skærmvaner i familien. Du kan også kontakte din lokale koordinator og få individuel vejledning.

Menu